Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ανασκόπηση...

Ήταν μια ενδιαφέρουσα και παραγωγική (ποδηλατικά τουλάχιστον) εβδομάδα...

Βραδινή Τετάρτης
Ο καιρός την Τετάρτη το βράδυ πήγε να μας ξεγελάσει... Κάποιες ψιχάλες αποθάρρυναν μερικούς. Όχι όμως πολλούς, μια και μαζευτήκαμε κάπου 25 ποδήλατα για την κλασσική βραδινή μέχρι την Ανάβυσσο. Καλός ρυθμός, χωρίς απρόοπτα και με την (σχεδόν) καθιερωμένη πλέον πειθαρχία.
Στα παραλειπόμενα, ο Παύλος μου παράγγειλε μια μπλούζα... Παύλο, θυμάμαι ότι μου είπες Medium, αλλά ΔΕΝ θυμάμαι χειμερινό ή καλοκαιρινό; Για θύμισέ μου στα comments από κάτω...


Σάββατο στα Μεσόγεια
Μεγάλο group ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί, υπό την καθοδήγηση του ιδρυτικού και ανηφορο-λάτρη cosmo... Ανάβυσσος και από κει 3 (τρεις) συνολικά αναβάσεις... Αγ. Κων/νος, Πλάκα και Κουβαράς. Κάποιοι διάλεξαν να κάνουν τις 2 από αυτές και να αφήσουν λίγο ελεύθερο χρόνο για ένα γρήγορο καφεδάκι στη Γλυφάδα, πριν την επιστροφή. Όλοι όμως περάσαμε πολύ καλά και το highlight ήταν (με διαφορά νομίζω) το "γρήγορο - δεξιόστροφο - ρολόι" στην ανηφόρα της Πλάκας και λίγο μετά. Ήταν η πρώτη φορά που είδα την παρέα των Ble να κάνει κάτι τέτοιο και - πέρα από το γεγονός ότι η ανηφόρα βγήκε χωρίς να το καταλάβει κανείς - ήταν ένα απολαυστικό θέαμα.
Μπορεί να μην τέλειο σε όλη του τη διάρκεια (κάποιοι το έβλεπαν πρώτη φορά και χρειάστηκαν λίγο χρόνο προσαρμογής), αλλά ήταν μια πολύ καλή αρχή και πρέπει να παραδεχτώ ότι η ιδέα και η παρακίνηση του Χρήστου ήταν εξαιρετικές! Well done!
Οι Ble δεν είναι (και δεν θέλουν να γίνουν) αγωνιστική ομάδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξελίσσονται, να βελτιώνονται και να υποστηρίζουν όσους από τα μέλη τους έχουν τέτοιες (αγωνιστικές) βλέψεις.

Κυριακή με τον Αίολο και αλλού...
Ο εμπνευστής του Σαββατιάτικου ρολογιού (Χρήστος), ήταν την Κυριακή με την προπόνηση του Αίολου και εκπροσώπησε τα "Ble" χρώματα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε αναλάβει ο cosmo (Δημήτρης) αυτό το ρόλο... Ο υπογράφων έκανε tempo και ασκήσεις ταχύτητας / τεχνικής στο Ελληνικό. Φαντάζομαι και κάποιοι άλλοι ήταν πάνω στα ποδήλατά τους - περιμένουμε να μάθουμε.
Τέλος, την Κυριακή το βράδυ εφάρμοσα (με μεγάλη επιτυχία πρέπει να πω) τη συνταγή του Pit και έχω πλέον στο ψυγείο μου έναν ικανό αριθμό από "Τουρμπο-μπάρες"!

Στα διδάγματα:
  1. Το ρολόι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ανεβαίνει κανείς τις ανηφόρες (και όχι μόνο) με παρέα. Εκτός όλων των άλλων, περνάει η ώρα της ανάβασης χωρίς να το καταλάβεις (ένας - μάλλον δευτερεύων - λόγος για την ονομασία του ;-) )
  2. Τα κόκκινα φανάρια είναι για να σταματάμε! Όλοι! Τελεία. 
  3. Κάντε και κάνα-δυο μικρές μαχαιριές στο χυλό του Pit, όταν τον βάλετε στο ταψί, γιατί αλλιώς μπορεί να φουσκώσει με αέρα που έχει παγιδευτεί μέσα...
Τα λέμε...

10 σχόλια:

  1. μα όλα για όλα...........

    έχω χάσει επεισόδιο με τη συνταγή...

    απαιτώ άμεση δημοσίευση της συνταγής για τις μπάρες του Πέτρου αμέσως.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αριστερά στο link που λέει ''διατροφή''.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν περιλαμβάνεται στο καταστατικό, το οποίο υπόσχομαι να διαβάσω έγκαιρα, όμως στις βασικές λειτουργίες της όμαδας θα πρέπει να είναι η τακτική παρουσία τουλάχιστο ενός μέλους και κατά προτίμηση πολυπληθούς αντιπροσωπείας σε κάθε διοργάνωση λαμβάνει μέρος στην αττική και όσο πιο πανελλαδικά μπορούμε. Τόσο σε βόλτες, προπονήσεις δικές μας ή άλλων, όσο και σε μπρεβέ (φυσικά), ή αγώνες. Πέρυσι στους τελευταίους ανέλαβα εγώ, φέτος άλλα μέλη. Να στέλνουμε όσο πιο πολλούς μαχητές μπορούμε στα μπρεβέ, ώστε να βρισκόμαστε παντού (και όσο πιο μπροστά γίνεται) στους τερματίσαντες.
    Τουλάχιστο στην αττική, πρέπει να συνηθίσουν να μας βλέπουν.
    Όσο για τη συνταγή, τη δοκίμασα. Ό,τι πρέπει!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα με το Δημήτρη.....
    Δεν ξέρω αν είμαστε οι καλύτεροι κουρσάδες της πόλης αλλά σίγουρα μα σίγουρα είμαστε τα καλύτερα παιδιά......
    Και μην ξεχνάτε τις μπλούζες της ομάδας......υποχρεωτικά σε κάθε επίσημο ή ανεπίσημο ποδηλατικό γεγονός.....


    ALL FOR THE TEAM...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και για να μη νομίζετε ότι τα περί "ρολογιού" τα έμαθα από επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος, αντιγράφω από παλιό post του admin (Δημήτρη Μουμτζίδη) στο cyclist-friends:

    ---
    Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί όροι:

    Ομαδικό
    Ρολόι

    Μερικά χαρακτηριστικά των δύο:
    Το ομαδικό μπορεί να γίνει και με δύο αθλητές.
    Το ρολόι δεν μπορει να γίνει με δύο αθλητές. Χρειάζονται 3 ή παραπάνω.
    Το "ρολόι" ανήκει στην κατηγορία "ομαδικό", αλλά παραμένει σε ξεχωριστή κατηγορία από μόνο του, λόγω της διαφορετικής συχνότητας των αλλαγών του group των ποδηλατών από το οποίο απαρτίζεται.

    Έτσι, σε μια ομάδα όταν ο προπονητής δίνει εντολή για ομαδικό γίνεται το εξής:

    Οι αθλητές παρατάσσονται ο ένας πίσω από τον άλλον. Ο κάθε αθλητής βρίσκεται μπροστά για όσο χρόνο καθορίζει ο προπονητής εξ'αρχής. Αν το ομαδικό είναι μικρής απόστασης (5Κ) τότε οι εναλλαγές γίνονται πιο γρήγορα (π.χ. ανά 20"-30"). Αν το ομαδικό είναι μεγάλης απόστασης (20Κ) τότε οι ενναλλαγές γίνονται με τους δυνατότερους αθλητές να παραμένουν μπροστά για περισσότερο χρόνο.

    Συχνά, γίνεται το λάθος, ακόμα και σε έμπειρες ομάδες, οι δυνατοί αθλητές να ανεβάζουν το ρυθμό, όταν μπαίνουν μπροστά, αντί να κάθονται περισσότερη ώρα. Αυτό είναι λάθος και συνήθως στοιχίζει στις ομάδες που το κάνουν.
    Όταν ο αθλητής φεύγει από μπροστά, αφήνει σταδιακά τα πετάλια για να πάει γρήγορα πίσω. Πριν φτάσει τους τελευταίους δύο αθλητές, ξαναπεταλάρει για να προσαρμοστεί με το ρυθμό αυτών που τον περνούν από δεξιά ή αριστερά, ανάλογα με τη φορά του ομαδικού
    Σειρά παίρνει ο επόμενος αθλητής για να οδηγήσει το ομαδικό

    Το ρολόι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το ομαδικό. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο αθλητής που βρίσκεται μπροστά, μένει ελάχιστα μπροστά. Δηλαδή:

    Ο πρώτος αθλητής τραβάει για παράδειγμα για 5"
    Αφήνει τα πόδια του και πάει πίσω
    Ο δεύτερος αθλητής από πίσω του τον προσπερνάει.
    Με το που τον προσπερνάει αφήνει και αυτός τα πόδια του και πάει πίσω
    Απ' έξω, φαίνεται σαν να προσπερνούν οι αθλητές τον μπροστινό ους και αμέσως πάνε πίσω
    Αυτό γίνεται σνεχώς με γρήγορες, συνεχόμενες εναλλαγές

    Ένα ρολόι μπορεί να είναι "αργό" ή "γρήγορο". Δηλαδή:

    Όταν ο μπροστινός, με το που βγαίνει μπορστά, αφήνει τα πόδια του για να πάει πίσω, τότε το ρολόι είναι "αργό".
    Όταν ο μπροστινός, συνεχίζει να πεταλάρει για μερικά ακόμα δευτερόλεπτα αναγκάζοντας τον πίσω του να πεταλάρει ακόμα πιο δυνατά για να τον προσπεράσει, τότε το ρολόι είναι "γρήγορο"


    Τα ρολόγια και τα ομαδικά γίνονται στην προπόνηση και τους αγώνες, ανάλογα με το στόχο που μπορεί να είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετικός.

    Ρολόι, θα επιλέξουν οι αθλητές που πάνε για τερματισμό και θέλουν να κάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερες αλλαγές. Επίσης, ρολόι κάνει και το group που καταδιώκει γρήγορα ένα αποσπασμένο group που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

    Ομαδικό θα κάνουν οι αθλητές όταν θέλουν να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις πιο "άνετα".

    Τέλος, στην προπόνηση, ομαδικά και ρολόγια γίνονται με ελαφρυά πατήματα, με βαριά πατήματα, με γρήγορες ή αργές εναλλαγές, ανάλογα με τα προσόντα που θέλουν να προπονήσουν οι αθλητές και τις τεχνικές που μαθαίνουν για τους αγώνες, ανάλογα με την περίσταση.

    Κι έχει κι άλλα τόσα, σχετικά με το ρολόι και το ομαδικό, αλλά πιστεύω αυτά είναι αρκετά για εισαγωγή.

    Όταν αρχίζουμε να μιλάμε για ομαδικά και ρολόγια σε κόντρα, πλάγιο ή ευνοϊκό άνεμο, με ή χωρίς "πορτιέρηδες" και "κόντρα ρολόγια" των αντιπάλων, αρχίζει και μπλέκει το πράγμα.

    Οπότε, ας το αφήσουμε εδώ, γιατί μετά θέλει πράξη και "ξύλο" στο δρόμο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω φτιάξει κι εγώ Τουρμπομπάρες βάσει των συνταγών Χρήστου και Πητ. Παραλίγο βέβαια να κάψω το μπλέντερ για να γίνει ο χυλός... αλλά το αποτέλεσμα βγήκε κορυφαίο.
    Όντως ο χυλός στο ψήσιμο δένει καλύτερα από τα απλώς ανακατεμένα υλικά και καταπίνεται πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η συμβουλή του Φραγκίσκου σχετικά με τις μαχαιριές κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα βοηθήσει πολύ έτσι ώστε να έχετε ένα πιο συμπαγές μίγμα.

    Ρολόι: Νομίζω πως πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουμε προπόνηση πρώτα στην παραλιακή (και ειδικότερα στον γυρισμό από Σούνιο) και μετά να το εφαρμόσουμε σε ανάβαση.
    Η ιδέα του Χρηστάρα (του οποίου οι συμβουλές είναι ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΕΣ σε οποιοδήποτε θέμα) πάντως ήταν πολύ καλή.


    Αύριο Τετάρτη αλήθεια, θα έχει βραδυνή εξόρμηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καθε Τετάρτη έχει βόλτα -προπόνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν έγραψα κάτι, γιατί δεν ένιωθα ότι υπήρχε κάτι παραπάνω να γράψω. Τα είπατε ΟΛΑ.
    απλά να γράψω ότι το καταευχαριστήθηκα, πολύ περισσότερο από ένα "απλό" ΜΠΛΕ - Σούνιο και πίσω....
    Επίσης, ενώ στην αρχή το ρολόϊ μου φάνηκε εντελώς "άκαιρο και άκυρο" για την ανηφόρα [....πριν αρχίσεις να τρέχεις πρέπει να μάθεις να μπουσουλάς Ντάνιελ σαν....] ... μετά μπορώ να πω ότι το καταευχαριστήθηκα.
    Πολλά μπράβο στον Χρήστο που το προτινε.
    Επίσης πολλά ευχαριστώ στους "σεφ" της παρέας. Οι μπάρες θα δοκιμαστούν ΣΥΝΤΟΜΟΤΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή